Foto: Sydney Sims

Volgens mij hebben veel mensen die thuis zitten met een burn-out, eigenlijk een bore-out (1). Bore-out komt inderdaad van het woord bored – saai. In plaats van dat iemand te veel hooi op zijn vork heeft/neemt, al het werk met passie doet en daardoor afgebrand is (zoals bij een burn-out) biedt het werk geen uitdaging (meer), wordt het werk niet meer met passie gedaan en heeft deze persoon weinig zelfvertrouwen.

Over Burn-out is al veel geschreven en het is al jaren opgenomen in de DSM (Dianostic and Statistical Manual of Disorders). De symbtomen van een bore-out zijn ongeveer hetzelfde als bij een burn-out waardoor het onderscheid moeilijk te maken is als iemand ziek is. Maar een Bore-out is anders ontstaan en heeft dus ook een andere oplossing nodig.

 

Misschien is het volgende herkenbaar?

Je nieuwe collega is jong, pas afgestudeerd en heeft heel veel zin in haar nieuwe baan. Die “nieuwe” pakt de werkzaamheden waarvoor ze is aangenomen snel op, is snel ingewerkt en na een paar maanden vraagt ze om mee te werken aan de moeilijkere, grotere projecten. Het werk waar ze voor aangenomen is doet zij met “twee vingers in haar neus” en zij heeft tijd over. Wauw wat een passie!

Maarja.. er is geen extra werk voor die nieuwe collega, want de mediors en de seniors op de afdeling slaan die simpele klussen graag over. Trouwens, er is helemaal geen tijd om die nieuwe junior collega in te werken op de moeilijkere projecten, want het is veel te druk.

Nog een aantal keer vraagt die nieuwe collega om die moeilijkere projecten en na een tijdje hoor je er niks meer over. Je ziet verandering in de werkzaamheden, het werk wat zij met twee vingers in de neus doet en waarbij ze tijd over heeft, heeft ze nu de hele dag voor nodig. Weg productie.. weg passie voor het vak!

Misschien zal ze zich met totaal andere projecten gaan bezig houden en zich er vol energie en passie instorten. Maar ook daarin is de lol er snel af doordat collega’s zich alleen maar met hun “eigen” werk bezig houden en helemaal niet willen deelnemen aan losse projecten waar ze geen tijd voor hebben. Stressss.

De “nieuwe” collega voelt zich totaal niet begrepen door de collega’s en heeft daardoor een lage eigenwaarde (lage eigenliefde, laag zelfbeeld en laag zelfvertrouwen). Projecten die worden opgepakt lukken niet, omdat er geen commitment is door de anderen (want die zijn te druk met hun eigen werk) en hierdoor blijft de eigenwaarde laag en het stressniveau hoog. Naarmate de tijd verstrijkt wordt het stressniveau steeds hoger en is er een neerwaardse spiraal van de eigenwaarde. Totdat een dieptepunt / rock-bottom wordt bereikt; de Bore-out, die lijkt op de Burn-out. Op dat moment ontstaat de wil en motivatie om te veranderen, het helemaal anders aan te pakken en waarschijnlijk weg te gaan bij het bedrijf.

 

Wat kun je er aan doen

Tijdens het reintregratietraject van een Burn-out wordt de intensiteit van het werk stapje voor stapje weer opgebouwd, beginnend bij het simpele werk.

Wanneer deze reintegratiestappen bij iemand met een Bore-out worden toegepast (het makkelijke en saaie werk eerst oppakken) dan zal deze persoon nog verveelder worden, de eigenwaarde neemt nog meer af en de persoon wordt alleen maar zieker en de Bore-out erger.

Foto: Caju Gomes

Bij een Bore-out is het belangrijk dat de eigenwaarde weer hoger wordt en werk wordt opgepakt wat leuk is, waar passie voor is! Welke werkzaamheden zijn een uitdaging en welke niet, kan daar een balans in gevonden worden? Hoe kan worden gewerkt aan het zelfvertrouwen en het zelfbeeld? Vaak helpt het om te praten met een coach of therapeut zodat alle aspecten van eigenwaarde worden verhoogt, iemand lekkerder in zijn vel zit en zelf tot nieuwe inzichten komt.

 

Herkenbaar?

Bovenstaande is mijn verhaal. Mijn manager heeft zelfs een keer tegen mij gezegd dat ik niet moet zeuren, “junioren zijn er alleen maar om koffie en thee te halen voor collega’s”.

Op dat moment had ik zo’n laag zelfvertrouwen dat ik niet de stap kon maken om weg te gaan. Ik heb nog jaren lang hetzelfde werk gedaan, losse projecten opgepakt om het saaie werk intressanter te maken, totdat ik niet meer kon en besloten heb om het helemaal anders aan te pakken.

 

Nu vertel ik mijn verhaal en ondersteun ik anderen bij het hervinden van hun eigenwaarde. Door het onbewuste bewust te maken laat ik je voelen wat jouw droombaan is en wat je tegenhoudt om jouw hart te volgen.

 

Spreekt mijn manier van werken jou aan? Dan kun je altijd een vrijblijvende gratis ontdekkingssessie of een traject met mij aangaan. Bel of stuur een Whats App naar 06 55528752 of mail naar info@sabinepols.nl.

 

Wil je weten wat ik kan betekenen voor jouw bedrijf of organisatie? Neem contact met me op voor de mogelijkheden.

 

Sabine Pols Coaching
Effortless Coach
www.SabinePols.nl

 

(1) Tijdens mijn sabbatical kwam het woord Bore-out tegen en ik besloot er iets over te gaan lezen. Ik bestelde het boek Vechten tegen verveling van Frouke Vermeulen en het was alsof ik een boek over mezelf aan het lezen was. Wat een herkenning en vooral, ik ben niet gek!

Bore-out of Burn-out?

Je zou ook interesse kunnen hebben in