Mijn naam is Sabine Pols en ik zat qua inhoud helemaal op mijn plek in de functie die ik had. Alleen ik voelde me niet gezien of gewaardeerd door mijn collega’s en de organisatie. Collega’s vonden het ingewikkeld om met mij samen te werken. Ze gaven aan dat ze ‘geen hoogte van mij konden krijgen’, dat ‘wat ik zei niet overeenkwam met mijn lichaamstaal’, en ze vonden mij ‘een ijskoningin’. Mijn manager gaf aan dat ik een ontwikkelassessment moest gaan doen om te kijken of ik mijn baan nog wel kon behouden, want zo kon het echt niet langer.
Dit maakte mij ontzettend onzeker over mijzelf en over mijn werkzaamheden, terwijl ik wist dat ik goed was in mijn werk.

Ik, met mijn goede gedrag, ging naar zo’n chic kantoor om een hele dag allerlei testen te doen. Hieruit kwam een rapport rollen met een analyse van mijn gedrag met positieve kanten en punten die ik moest verbeteren, op een schaal van 0 tot 10. Ik scoorde vooral een 1 of een 9. Ik was volgens de standaarden dus vooral te… te timide of te precies, etc. Tijdens het voortgangsgesprek met mijn manager een paar dagen later, vroeg hij mij om een training te gaan volgen om de scherpe randjes van de scores af te halen, om meer een 5 te worden zoals de andere collega’s. Ik was verbaast en wist niks meer te zeggen. Later achter mijn bureau, toen ik weer aan het werk was, dacht ik ‘ben ik nou gek of zijn zij dat? Ik hoef toch niet doorsnee te worden? Ik wil gewoon mezelf zijn.’

Ik voelde wel dat er een disbalans was tussen wat ik dacht en zei. Daarom wilde ik best een training gaan volgen, maar niet zo’n oppervlakkige training van een paar dagen. Ik wilde een structurele lange termijn oplossing om wat ik dacht en voelde overeen te laten komen met wat ik non-verbaal communiceerde. Zodat ik een fijne collega zou zijn om mee samen te werken en mijn werk zichtbaar zou zijn. Maar vooral dat ik met een tevreden gevoel thuis zou komen van mijn werk en met voldoening kon terugkijken op de werkdag.

Na jarenlange studies en zelfonderzoek heb ik met vallen en opstaan de lange termijn oplossing gevonden waar ik zo lang naar zocht. Door me niet meer aan te passen aan wat anderen van mij willen of verwachten, heb ik de stress hiervan na 25 jaar los kunnen laten.

En de grap was, terwijl mijn eigenwaarde groeide, zagen anderen dit ook. Ik werd zichtbaar bij mijn collega’s, mijn werk werd zichtbaar bij mijn manager en ik voelde me gewaardeerd door de organisatie en de mensen om mij heen.
Dit heeft er toe geleid dat ik mijn coachpraktijk ben gestart. Om vrouwen die nu hetzelfde ervaren te helpen met concrete acties om zichtbaar te worden en zichzelf te kunnen zijn.

Ik kan nu eindelijk mijn unieke eigenschappen inzetten op de juiste plekken. Ik ben direct en prik door smoesjes heen. Ik ben een sfeerbeheerser en voel feilloos aan wat de omgeving nodig heeft om tot rust te komen of om in actie te komen. Ik ben een kritische kijker, ik heb oog voor detail en zie alles.

Sabine Pols

Zichtbaar worden bij jouw collega’s en manager doe je door jezelf kwetsbaar op te stellen, en dat is spannend. Het betekent niet dat je bij de volgende weekstart jouw hele levensverhaal ter tafel moet brengen, maar dat je jezelf durft te zijn. Dat je eerlijk bent naar jezelf over wanneer iets je raakt en dat je dit ook mag uiten en uitspreken naar jouw collega’s toe. Zichtbaarheid betekent dat jij de veiligheid in jezelf ervaart om jezelf te mogen zijn. Want als jij jezelf bent, dan ben je zichtbaar!

Als je me zou kennen, zou je weten dat:

  • Ik hard en aanstekelijk lach, maar ook tot tranen toe geroerd kan zijn. Dat ik deze, en alle emoties daartussen, niet meer verstop omdat het op dat moment niet sociaal wenselijk zou zijn.

  • Ik houd van een lange winterslaap in de winter, omdat het dan in de natuur, en in mij, de energie is om me terug te trekken, terwijl ik ook kan genieten van strenge winters met sneeuw.

  • Ik houd van expressieve dans en gebruik dit als meditatie omdat ik niet stil kan zitten.

  • Ik er na meerdere burn-outs achter kwam dat dit allemaal bore-outs waren.

  • Ik het heerlijk vind om complexe puzzels op te lossen en het leggen van een puzzel met 2000 stukjes meditatief voor me is (met dansjes tussendoor).

  • Mijn motto delen = vermenigvuldigen is.

Nu je mijn verhaalt hebt gelezen en je denkt hier wil ik wat mee! Nodig ik je uit om een Zichtbaarheidsboost met me in te plannen