stress

Stress is een onvermijdelijk onderdeel van het leven, maar wist je dat er verschillende soorten stress zijn? Sommige vormen van stress kunnen positief zijn, zoals de gezonde spanning die je voelt wanneer je iets nieuws en uitdagends gaat doen. Andere vormen van stress, vooral die waar je geen controle over hebt, kunnen echter schadelijk zijn voor zowel je mentale als fysieke welzijn. In deze blog bespreken we hoe je de baas kunt worden over jouw stress en hoe je kunt leren omgaan met verschillende soorten stress.

De verschillende soorten stress

Er zijn meerdere soorten stress die je kunt ervaren:

  • Fysieke stress: Dit is de spanning die zich in je lichaam opbouwt. Denk aan vastzittende spieren, hoofdpijn, of een gespannen gevoel in je rug of schouders.
  • Emotionele stress: Dit is stress die je emoties oproept, zoals boosheid of frustratie. Het is belangrijk om te herkennen wanneer je stress ervaart vanuit emotionele triggers.
  • Mentale stress: Dit type stress komt voort uit gepieker. Je blijft in je hoofd malen over dingen die nog moeten gebeuren, of je denkt voortdurend aan scenario’s die misschien nooit zullen plaatsvinden.

Positieve en negatieve stress

Niet alle stress is slecht. Positieve stress ontstaat bijvoorbeeld wanneer je zenuwen hebt voor een spannende gebeurtenis, zoals een presentatie of een sollicitatiegesprek. Deze stress kan je juist helpen om je beter voor te bereiden en scherper te zijn.

Een interessante benadering van stress is het concept van 'speng'

Een docent van mij zei altijd: “speng” – een combinatie van spannend en eng. Dit verwijst naar de stress die je voelt wanneer iets zowel spannend als een beetje eng is. Bijvoorbeeld, een nieuwe uitdaging kan eng zijn, maar ook spannend omdat het je een stap verder helpt in je persoonlijke of professionele ontwikkeling. Deze vorm van stress kan je juist motiveren om iets aan te gaan en te groeien. Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan: is de stress die je voelt negatief of misschien juist een gezonde spanning die je helpt verder te komen?

Herken je stresssignalen

Het is cruciaal om te weten hoe stress zich manifesteert in je lichaam en geest. Vraag jezelf af:

  • Krijg ik hoofdpijn wanneer ik stress ervaar?
  • Voel ik spanning in mijn rug of nek?
  • Blijf ik eindeloos piekeren over dingen die nog niet eens zijn gebeurd?
  • Word ik boos of emotioneel door bepaalde situaties?

Het herkennen van deze signalen is de eerste stap om de controle over je stress terug te krijgen.

Wat te doen bij negatieve stress?

Als je merkt dat je negatieve stress ervaart, vraag jezelf dan af waar die stress vandaan komt. Welke acties of situaties zorgen ervoor dat je je gespannen voelt? Kun je deze stressvolle acties verminderen of misschien helemaal stoppen?

Loslaten van stress

Zodra je herkent dat je stress hebt, is het tijd om het los te laten. Hier zijn een paar manieren om dat te doen:

  • Gapen: Het klinkt misschien raar, maar gapen is een van de meest natuurlijke manieren om spanning in je lichaam los te laten. Het helpt je om te ontspannen en je ademhaling te reguleren.
  • Lachen: Lachen is een krachtig hulpmiddel tegen stress. Je brein maakt geen onderscheid tussen echt lachen en nep-lachen. Dus zelfs wanneer je ‘nep’ lacht, help je je lichaam om spanning los te laten. Probeer het eens!
  • Dansen: Zet een lekker nummer op en dans het er allemaal uit. Beweging helpt om stress letterlijk uit je lichaam te schudden en brengt je weer in contact met je lichaam.
  • Losschudden: Schud je lichaam los, net zoals je dat met je hoofd doet om je gedachten te verfrissen. Schud je armen, benen, en romp om opgebouwde spanning los te laten.

Stress loslaten in je hoofd

Naast fysieke ontspanning is het belangrijk om ook mentaal los te laten. Stel jezelf de vraag: zijn mijn gedachten helpend? Zijn ze waar? Als je merkt dat je vastzit in negatieve denkpatronen, probeer dan je perspectief te veranderen en jezelf eraan te herinneren dat je gedachten niet altijd de realiteit weerspiegelen.

Maak je klaar voor toekomstige stress

Een goede manier om stress te voorkomen, is door vooruit te plannen. Denk na over welke situaties de komende weken mogelijk stress kunnen veroorzaken en bedenk wat je nu al kunt doen om die stress te verminderen. Voorbereiding helpt je om met minder stress door uitdagende periodes heen te komen.

Conclusie

Stress zal altijd een deel van het leven blijven, maar je hebt meer controle over je stress dan je misschien denkt. Door stresssignalen te herkennen, te analyseren waar je stress vandaan komt, en technieken toe te passen om stress los te laten, kun je de baas worden over wat jou stress geeft. Maak van stress een krachtig hulpmiddel in plaats van een belemmering.

Wees de baas over wat jouw stress geeft

Je zou ook interesse kunnen hebben in