Misschien heb je al eens van bore-out gehoord, en misschien ook niet. Het is veel onbekender dan het begrip burn-out, terwijl het even vaak voorkomt. 1 op de 4 personen heeft burn-out of bore-out klachten.
Een burn-out ontstaat door overbelasting, door te veel prikkels en het proberen om veel te veel ballen in de lucht te houden. Een bore-out daarentegen treedt op bij mensen die juist te weinig prikkels krijgen: geestdodend, herhalend werk doen zonder uitdaging.
Je voert werk uit dat saai is en weinig waarde toevoegt. Verveling kan net zo schadelijk zijn als overbelasting.
In deze blog bespreek ik hoe je een bore-out kunt herkennen bij jezelf of bij een ander. Ik bespreek de signalen die iemand met een bore-out aangeeft en hoe je hiermee om kunt gaan.
Het Misverstand over Bore-out
Een bore-out wordt vaak niet herkend. Je hebt stress door je werk, dan zal het wel een burn-out zijn. Iemand met een burn-out heeft rust nodig en het starten van makkelijke taken om weer zelfvertrouwen te krijgen en op te bouwen. Iemand met een bore-out snakt juist naar nieuwe uitdagingen. Mensen met een bore-out voelen zich vaak niet gezien of gehoord. Ze weten dat ze meer kunnen, maar hun manager of teamleden negeren deze signalen. Dit gebrek aan erkenning leidt uiteindelijk tot gevoelens van verveling en nutteloosheid.
Mensen met een bore-out voelen zich vaak lusteloos en moe, en deze gevoelens gaan zicht uitstrekken tot buiten het werk. Niks is meer leuk om te doen, zelfs een avondje met vrienden niet. Het effect van een bore-out op je privéleven kan daarom net zo groot zijn als bij een burn-out.
Loyaliteit en Grenzen: Twee Oorzaken van Bore-out én Burn-out
Er zijn volgens mij twee belangrijke overeenkomsten tussen bore-out en burn-out. Namelijk het loyaal zijn aan alles en iedereen, behalve voor jezelf en het niet goed kunnen aan geven van jouw grenzen.
En hoe ziet dat er dan uit? Want bij een burn-out zie je dat wel voor je, iemand die zijn grenzen niet goed kan aangeven. Die heeft veel te veel taken en kan geen nee zeggen. Hoe zit dit er dan uit bij een bore-out? Dan heb je geen uitdaging in je werk
en denkt het grootste deel van de dag, wat zit ik hier eigenlijk allemaal te doen? Ik voeg helemaal geen waarde toe, niet aan het team of aan de organisatie. je denkt er misschien wel over om een andere baan te zoeken, maar haalt het niet in je hoofd, want dat hoort niet, je zit hier net, het zal wel beter worden in de toekomst.
Het kan ook dat je het lastig vind om het gesprek aan te gaan met je manager omdat je je er voor schaamt. Vergeleken bij de rest van je collega’s heb je het werk veel sneller af en het werk geeft je geen uitdaging meer. Want dit gesprek over jouw werkzaamheden is niet eens per jaar, maar eigenlijk elke week. En je ziet je manager al weer kijken, komt ze weer.
Als je hier niet over communiceert, je grenzen niet aangeeft en niet aangeeft wat jij nodig hebt (dus niet loyaal bent aan jezelf), blijf je in deze functie en dit gedrag hangen waardoor je uiteindelijk een bore-out krijgt.
In veel organisaties wordt aanwezigheid nog steeds belangrijker gevonden dan productiviteit. We associëren druk zijn met succesvol zijn. Iemand die rustig zijn werk doet en tijd overhoudt, wordt vaak minder gewaardeerd dan iemand die altijd ‘druk’ lijkt te zijn. Dit is een valkuil, want het zorgt ervoor dat mensen zich bezighouden met nutteloze taken om maar bezig te lijken. En van deze nutteloze taken kun je een bore-out krijgen.
Hoe Herken Je Bore-out Symptomen?
Hoe weet je of je zelf (of iemand anders) tegen een bore-out aanloopt? Een paar signalen:
- Je voelt dat je capaciteiten niet optimaal benut worden in de werkzaamheden die je doet.
- Je hebt het concentratievermogen van een fruitvlieg en je zoekt vaak afleiding om het werk vol te houden (zoals scrollen op tiktok, instagram of youtube).
- Je werk is saai en zonder uitdaging, waardoor je taken onnodig lang uitrekt.
- Je voelt je nutteloos en vraagt je af wat het nut van je werk is.
Wat Kun Je Doen tegen een Bore-out?
Een bore-out voorkomen of doorbreken begint bij het gesprek aangaan. Praat met je manager of collega’s over de situatie en geef aan dat je graag meer uitdaging wilt. Vind je het lastig om te praten over verveling op het werk? Praat er dan over met mensen bij wie jij je veilig voelt, zoals vrienden of familie. Hierdoor kun je makkelijker de woorden vinden, waardoor je ook op je werk het gesprek aan kunt gaan. Begin dan met kleine stapjes en zoek manieren om in je vrije tijd weer plezier en uitdaging te vinden zodat je dat daarna ook op je werk kan toepassen.
Help Een Ander met Bore-out Klachten
Ben jij degene waar een vriend(in) of collega met bore-outklachten bij aanklopt? Luister dan goed naar wat diegene te zeggen heeft. Doe het niet af met opmerkingen als: “Zoek een hobby” of “Lekker makkelijk geld verdienen.” Bore-out is net zo serieus als een burn-out. Help die persoon om na te denken over manieren om weer plezier in het werk of in het leven te vinden. Zoek samen naar een lange termijn oplossing bijvoorbeeld door een opleiding, cursus, of ander werk.
Een bore-out kan net zo’n impact hebben als een burn-out. Het belangrijkste is om te beseffen dat je niet alleen werkt om te leven, maar leeft om te werken. Vind de balans, daag jezelf uit, en blijf in gesprek – zowel met jezelf als met je omgeving. Want uiteindelijk is het jouw werkgeluk dat telt.