Creeer jouw routine voor me-time

Creëer jouw routine voor me-time

Hoe vaak neem jij echt tijd voor jezelf? Voor veel mensen komt dit pas aan bod als alle andere verplichtingen zijn vervuld, vaak aan het einde van de dag wanneer je helemaal op bent. Je hebt gewerkt, het huishouden gedaan, misschien voor anderen gezorgd, en als er dan nog een beetje tijd over is, pak je een moment van rust. Maar hoe vaak komt het eigenlijk voor dat je deze tijd ook daadwerkelijk krijgt?

Dit klinkt vast bekend: je neemt pas tijd voor jezelf als het echt niet anders kan. Je bent moe, uitgeput en dan pas geef je toe aan de behoefte om even niets te doen. Maar stel jezelf de vraag: zou het niet beter zijn als je elke dag wat tijd voor jezelf inplant voordat je helemaal bent opgebrand?

Je kunt deze tijd bijvoorbeeld op een vast moment in de dag nemen, zoals om elf uur ’s ochtends met een kopje thee en je favoriete tijdschrift. Het hoeft niet veel te zijn, maar door elke dag een klein rustmoment in te bouwen, voorkom je dat je energie helemaal opraakt. Het idee dat je alleen kunt ontspannen als alles gedaan is, is een valkuil. Er is namelijk altijd iets wat nog gedaan moet worden, maar dat betekent niet dat jij geen rust verdient.

Wat houd je tegen om tijd voor jezelf te nemen?

Veel mensen reageren direct als je zegt dat je even tijd voor jezelf kunt nemen: “Ik heb geen tijd! Ik moet werken, het huishouden doen, de kinderen halen, noem maar op.” Maar is dat echt zo? Zijn die overtuigingen waar? Moet de was écht meteen gedaan worden of kan het ook een kwartier wachten? Kan je werk of je collega’s niet even zonder jou voor een paar minuten? Vaak is de druk die we voelen om altijd bezig te zijn, grotendeels door onszelf gecreëerd. We denken dat we constant productief moeten zijn, maar de realiteit is dat die productiviteit veel hoger ligt als we regelmatig pauzes nemen.

Denk hier eens over na: is het waar dat je helemaal geen tijd hebt voor een korte pauze? Of zou je eigenlijk best wel een moment voor jezelf kunnen inplannen, zelfs als je veertig uur per week werkt? Het idee dat je altijd “aan” moet staan, is vaak een illusie. Door elke dag even afstand te nemen van je verplichtingen, herstel je jezelf en kun je uiteindelijk meer gedaan krijgen.

Een routine creëren voor tijd voor jezelf

Het is makkelijk om de gewoonte van tijd voor jezelf te verliezen wanneer je agenda volloopt, maar het maken van een routine kan je helpen dit vol te houden. Tijd voor jezelf moet een integraal onderdeel van je dag worden, net zoals werken, eten of slapen. Hier zijn enkele manieren waarop je dit kunt doen:

  • Haak het aan iets wat je al doet
    In plaats van tijd voor jezelf te zien als een extra taak, koppel het aan iets dat je toch al dagelijks doet. Als je bijvoorbeeld elke dag om elf uur ’s ochtends een kopje thee zet, gebruik dat moment dan echt voor jezelf. Ga op de bank zitten, doe niets anders en geniet van dat kopje thee zonder afleiding. Stop met multitasking en maak dat moment exclusief voor jezelf.
  • Plan het in je agenda
    Maak het officieel: zet je pauzemomenten in je agenda alsof het een afspraak is. Wees er serieus over en houd je eraan, net zoals je dat met een werkafspraak zou doen. Zet ook een alarm zodat je eraan wordt herinnerd. Op die manier word je bewust gemaakt van het belang van dat moment.
  • Maak er een ritueel van
    In mijn eigen routine heb ik bijvoorbeeld een alarm om acht uur ’s avonds waarop staat: “Geen schermpjes meer.” Dit is mijn teken om rustiger aan te doen en een boek te lezen of een creatieve activiteit te ondernemen. Dit ritueel helpt me om mijn dag op een ontspannen manier af te sluiten en beter te slapen.
  • Gebruik de Pomodoro-techniek
    Als je moeite hebt om gefocust te blijven op je werk, probeer dan de Pomodoro-techniek: werk 25 minuten geconcentreerd en neem daarna een pauze van 5 minuten. Gebruik die 5 minuten om iets voor jezelf te doen – een korte wandeling, even diep ademhalen of wat water drinken. Deze korte onderbrekingen zorgen ervoor dat je dag beter in balans blijft.
  • Begin de dag met tijd voor jezelf
    Door je dag te beginnen met iets dat jou energie geeft, zet je de toon voor de rest van de dag. Dit kan een ochtendwandeling zijn, wat stretchen, mediteren of sporten. Als je de dag begint met een positieve gewoonte, zal je merken dat je de rest van de dag meer ontspannen en gefocust bent.

 

Het belang van een energieritme

Naast dagelijkse routines is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke energieritme. Iedereen heeft een eigen energiecyclus gedurende de dag, de week, en zelfs het jaar. Wanneer heb jij het meeste energie en wanneer ben je op je best? Door je taken aan te passen aan je energieniveau, kun je efficiënter werken en beter ontspannen. Plan bijvoorbeeld de taken die veel van je vragen in de momenten waarop je meer energie hebt en reserveer de rustigere momenten voor minder intensieve activiteiten.

De 90-dagen uitdaging: een gewoonte aanleren

Het duurt gemiddeld negentig dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren. Als je eenmaal een routine hebt opgebouwd, wordt het makkelijker om die vast te houden. Daarom daag ik je uit om negentig dagen lang elke dag tijd voor jezelf in te plannen. Begin vandaag en kijk wat er na die periode voor je veranderd is.

Als je merkt dat het een dag niet lukt, wees dan niet te streng voor jezelf. Het belangrijkste is om de volgende dag gewoon weer op te pakken. Elke dag is een nieuwe kans om opnieuw te beginnen. Beloon jezelf voor je inspanningen, plak bijvoorbeeld stickers of streep dagen af in je agenda om je voortgang bij te houden. Dit geeft je een gevoel van voldoening en helpt je gemotiveerd te blijven.

Conclusie: tijd voor jezelf als prioriteit

Tijd voor jezelf is geen luxe, het is een noodzaak. Door een routine te creëren waarin je dagelijks even kunt opladen, zul je merken dat je productiever, vrolijker en energieker bent. Het is een kleine investering die op de lange termijn grote voordelen oplevert. Stel jezelf centraal en maak tijd voor jezelf een prioriteit – je verdient het.

Creeer jouw routine voor me-time

Je zou ook interesse kunnen hebben in