verveling

Ben ik de enige die zich verveelt op mijn werk?

Het is een gedachte die je misschien wel eens hebt: Ben ik de enige die zich verveelt op mijn werk? Terwijl je collega’s druk lijken te zijn, betrap je jezelf erop dat je werkdag soms eindeloos voelt. Het goede nieuws? Je bent absoluut niet alleen. In deze blog ontdek je waarom je je misschien verveelt, wat je eraan kunt doen, en hoe je je blik op werk en jouw leven kunt verbreden.

Ik werk in een interessant vakgebied maar ik verveel me op mijn werk

De eerste stap om met verveling om te gaan, is begrijpen waarom je je zo voelt. Misschien zit de oorzaak in de werkzaamheden zelf. Zijn ze te eenvoudig, te repetitief, of bieden ze simpelweg geen uitdaging? Sommige mensen hebben een manier gevonden om hun werk efficiënter te doen, waardoor ze tijd overhouden en daardoor de verveling toeslaat. Als je werk sneller en effectiever doet dan je collega’s, kan dat een teken zijn dat je meer uitdaging nodig hebt.

Het kan ook zijn dat je al langere tijd niet meer wordt geprikkeld door je werk. In dat geval kan er zelfs sprake zijn van een bore-out: een toestand waarin je mentale energie is uitgeput door een gebrek aan uitdaging. Als dit herkenbaar klinkt, is het belangrijk om actie te ondernemen.

Daarnaast speelt je werkomgeving een rol. Vind je aansluiting bij je collega’s? Begrijpen ze jouw grapjes of manier van werken? Soms leidt een gebrek aan verbinding met collega’s tot gevoelens van isolatie, wat de verveling kan versterken.

Tot slot zijn er je verwachtingen van werk. Misschien droomde je ooit van deze functie of het werken bij deze organisatie, maar is de dagelijkse realiteit anders. Het is goed om te reflecteren: is dit werk echt wat je wilt doen? Of heb je simpelweg geen interesse in het werkveld en is dat de reden dat jij je verveeld?

5 tips tegen als je je verveelt op je werk

Gelukkig zijn er verschillende manieren om verveling op je werk tegen te gaan. 

  1. Maak het bespreekbaar. Praat met je manager, een HR-medewerker, of een vertrouwenspersoon over hoe je je voelt. Door je situatie te delen, kunnen anderen meedenken over oplossingen. Misschien zijn er mogelijkheden voor nieuwe projecten of taken die beter bij je passen. Ik weet dat het misschien spannend is om het gesprek aan te gaan, maar niemand kan in jouw hoofd kijken wat jij nodig hebt om met plezier naar je werk te gaan.
  2. Zoek balans in saai en uitdagend werk. Vraag of je bijvoorbeeld een dag in de week aan een uitdagend project kunt werken. Dit kan samen met een senior-collega of mentor, zodat je kunt groeien en leren. Het geeft je iets om naar uit te kijken op de momenten dat je het saaie werk aan het doen bent.
  3. Gebruik je tijd nuttig. Als je merkt dat je werk te weinig uitdaging biedt, overweeg dan een aanvullende studie of cursus die aansluit bij je werkgebied. Bespreek dit wel met je leidinggevende, zodat het in goede harmonie gebeurt. Voordeel, vaak is er binnen jouw team opleidingsbudget om je te verbreden of te verdiepen.
  4. Wat is werk? Schrijf eens op wat je precies doet op een werkdag. Wat is werk en wat vind jij werk? Zit daar verschil in? Meestal doe je veel meer werkzaamheden op een dag dan je denkt. Vergaderingen en overleggen met collega’s zijn namelijk ook werk!
  5. Reflecteer op je werkzaamheden. Wat doe je op een dag. Wat vind je leuk? Wat geeft je energie? En welke taken kosten je juist energie? Door deze inzichten kun je gerichter actie ondernemen. Zo kun je het gesprek aangaan welke werkzaamheden je wilt overdragen aan een collega en welke werkzaamheden je zelf meer wilt oppakken.
  6. Verander je omgeving. Een andere werkplek of samenwerking met andere collega’s uit de organisatie kan je dag dynamischer maken. Soms zorgt een kleine verandering al voor nieuwe inspiratie. Wat kleins kan jij doen om jouw werkomgeving te veranderen?

Toen ik zelf in mijn eerste baan begon bij een onderzoeksinstituut, was ik dolblij om daar te mogen werken. Maar al snel merkte ik dat de werkzaamheden – zoals stickers plakken en monsters verwerken voor onderzoek – me totaal niet uitdaagden. Ik voelde me nutteloos en verveelde me. Tijdens die periode begon ik te reflecteren: wat wil ik eigenlijk? Ik besloot een studie op te pakken naast mijn werk, die ik onder werktijd mocht doen. Die keuze gaf me energie en hielp me verder. Het liet me ook inzien hoe belangrijk het is om verveling serieus te nemen en actie te ondernemen.

Er is meer in het leven dan collega’s en werk

Je werk is belangrijk, maar het mag nooit je hele leven beheersen. Reflecteer eens op je leven buiten je werk. Wat doe je als je thuiskomt? Heb je hobby’s of activiteiten waar je energie van krijgt? Misschien is het tijd om oude passies nieuw leven in te blazen of oude vriendschappen op te halen.

Vraag jezelf af: Wat maakt mij echt gelukkig? Het kan helpen om terug te gaan naar wat je vroeger leuk vond om te doen. Of misschien wil je iets nieuws proberen: van een sport tot een creatieve hobby. Dit gaat niet om tijd verdrijven, maar om het vinden van dat vuurtje in jezelf dat je enthousiast maakt.

En onthoud: je collega’s hoeven geen vrienden te zijn. Vriendschappen vind je vaak buiten werk, in je persoonlijke kring. Richt je dus ook op relaties die jou energie en plezier geven.

Als jij je herkent in dit verhaal en niet weet waar je moet beginnen om de uitdaging in je werk wewer te vinden, dan ben je van harte welkom voor een gratis gesprek. Samen bekijken we hoe jij weer plezier en uitdaging in je werk kunt vinden. Neem vandaag nog contact op en zet de eerste stap richting een werkdag die jou echt voldoening geeft!

Plan jouw gratis sessie in via https://sabinepols.com/gratis-3/jouw-sessie/

Meer blogs lezen? Klik hier

Liever luisteren? Klik hier

 

Ben ik de enige die zich verveelt op mijn werk?

Je zou ook interesse kunnen hebben in