manager verveel op mijn werk

Heb jij ook het gevoel dat je werk niet meer inspireert? Dat je je regelmatig dood zit te vervelen en je afvraagt of en hoe je dit bespreekbaar kunt maken? Je bent niet alleen. Veel young professionals worstelen hiermee. Hoe vertel je je manager dat je werk je niet voldoende uitdaagd zonder arrogant over te komen?

In deze blog geef ik je praktische tips om goed voorbereid het gesprek met jouw manager aan te gaan.

Niemand kan in jouw hoofd kijken

De eerste stap is beseffen dat niemand jouw gedachten kan lezen. Als jij je verveelt, merkt je manager dat waarschijnlijk niet direct op. Misschien werk je veel sneller dan jouw collega’s en lijken je resultaten gewoon prima. Maar onder die oppervlakte borrelt frustratie. Deze verveling kan op lange termijn uitmonden in een bore-out  (lange termijn van onderprikkeling en geen uitdagende werkzaamheden). Waardoor dit jouw werkgeluk, je welzijn en productiviteit kan verminderen.

Daarom is het cruciaal om open te zijn over je gevoelens. Door jouw verveling bespreekbaar te maken, geef je jouw manager de kans om samen naar oplossingen te zoeken. Dit kan spannend zijn, maar onthoud: verandering begint bij communicatie. Het gesprek aangaan is altijd de eerste stap.

Ik kan het makkelijk zeggen in deze blog. Maar wil jij korte termijn stress – het gesprek aangaan met jouw manager. Waarschijnlijk lucht dit gesprek al op en kunnen jullie samen een oplossing vinden. Waardoor je weer met plezier naar je werk kunt gaan.
Of wil je lange termijn stress – je langdurig vervelen op je werk en geen uitdaging hebben in de werkzaamheden die je doet. Het zelf proberen op te lossen met mogelijk uitvallen met een bore-out tot gevolg?

5 tips om goed voorbereid het gesprek met jouw manager aan te gaan


Als je dan hebt besloten om zelf stappen te ondernemen om het gesprek aan te gaan heb ik hier 5 tips voor je zodat je goed voorbereid bent. 

  1. Bereid je goed voor
    Maak vooraf een lijstje van punten die je wilt bespreken. Vraag jezelf af: Waarom verveel ik me? Welke werkzaamheden vind ik niet uitdagend? Wat zou ik liever doen? Door dit voor jezelf helder te hebben, kom je sterker en concreter over. Noteer ook wat je als uitkomst van het gesprek hoopt te bereiken.
    Je krijgt mogelijk niet 100% waar jij om gevraagd hebt. Waar heb jij genoegen mee zodat jij met een goed gevoel terug kan kijken op dit gesprek?
  2. Kies het juiste moment
    Plan een overleg met je manager. Een kort koffiemoment bij de automaat is vaak niet geschikt voor dit soort gesprekken. Vraag om een formele afspraak, zodat jullie beiden de tijd hebben om rustig het onderwerp voor te bereiden, te bespreken en mogelijk al tot een oplossing te komen.
  3. Wees eerlijk en positief
    Het is belangrijk om open te zijn, maar ook constructief. In plaats van te zeggen: “Ik vind dit werk saai”, kun je het formuleren als: “Ik merk dat ik graag meer uitdaging zoek in mijn werkzaamheden. Hoe kunnen we dat samen vormgeven?” Laat zien dat je bereid bent mee te denken over oplossingen.
  4. Denk in meerwaarde
    Probeer te verwoorden hoe jouw verveling omgezet kan worden in iets positiefs voor het team of de organisatie. Misschien kun je projecten oppakken die blijven liggen of kun je samen met een collega een project oppakken. Zo laat je zien dat je niet alleen voor jezelf spreekt, maar ook waarde toevoegt.
  5. Bereid je voor op stressmomenten
    Het bespreken van jouw verveling met jouw manager kan jou stress geven of spanning oproepen tussen jou en je manager. Emoties zijn mensenlijk, het is niet erg als je deze laat zien in het gesprek. Ademhalingsoefeningen of een korte pauze tijdens het gesprek kunnen helpen. Het is oké om later op het gesprek terug te komen als je het gevoel hebt dat niet alles is besproken.

Vind balans en bewaak je grenzen bij nieuwe projecten

Als je manager positief reageert en je meer uitdagende taken geeft, is dat fantastisch. Maar let op: nieuwe projecten kunnen snel stapelen en meer tijd kosten dan je vooraf had ingeschat. Het gevaar bestaat dat je van verveling doorschiet naar overbelasting.

Blijf daarom jouw grenzen bewaken. Reflecteer regelmatig op je werklast: Kost deze taak me meer energie dan ik dacht? Hoeveel ruimte heb ik nog? Het is belangrijk om dit ook met je manager te delen. Zo blijf je in een gezonde balans en voorkom je dat je van een bore-out direct in een burn-out belandt.

Mijn visie is dat verveling op het werk bespreekbaar maken essentieel is. Veel mensen denken dat ze meteen van baan moeten wisselen als ze geen uitdaging meer ervaren in de werkzaamheden die ze doen, maar dat is niet altijd nodig. Door stil te staan bij wat jou werkelijk motiveert en dit binnen je huidige functie te onderzoeken, kun je vaak opnieuw voldoening vinden in je werk.

Ik geloof dat het belangrijk is om jezelf trouw te blijven (“loyaal aan jezelf”). Dit betekent dat je jouw verveling serieus neemt, zonder direct te vluchten naar een andere baan. Door het gesprek met je manager aan te gaan, geef je jouw functie een tweede kans — een kans om weer in lijn te komen met jouw persoonlijke doelen en energie.

Wil jij meer tips om het gesprek met je manager of bedrijfsarts aan te gaan over ziek zijn van verveling (bore-out)?

Sluit dan aan bij de gratis online masterclass: https://sabinepols.com/gratis-3/masterclass/ 

Eeerdere deelnemers geen aan dat de masterclass hun geholpen heeft om zichzelf uit te spreken tegen de bedrijfsarts/manager en het besef dat ze niet gek zijn, je doodvervelen op je werk is echt een ding om rekening mee te houden.

Meer blogs lezen? Klik hier

Liever luisteren? Klik hier

5 tips om goed voorbereid het gesprek met jouw manager aan te gaan als jij je verveelt op je werk

Je zou ook interesse kunnen hebben in